25 Апрель 2024
 

Кандидати на пост Президента України: що слід знати християнам

17 січня в Україні відбудуться вибори Президента. А точніше — перший тур голосування. Адже навряд чи хтось з кандидатів відразу набере більше 50% голосів, щоб здобути остаточну перемогу вже у першому турі. Центральна виборча комісія зареєструвала 18 кандидатів на пост Президента. Станом на момент здачі номера у друк ніхто свою кандидатуру не знімав. Отже, на поточних президентських виборах за симпатії українців змагаються наступні кандидати (прізвища викладені в алфавітному порядку):

Богословська Інна Германівна

Бродський Михайло Юрійович

Гриценко Анатолій Степанович

Костенко Юрій Іванович

Литвин Володимир Михайлович

Мороз Олександр Олександрович

Пабат Олександр Вікторович

Противсіх Василь Васильович

Ратушняк Сергій Миколайович

Рябоконь Олег Васильович

Симоненко Петро Миколайович

Супрун Людмила Павлівна

Тимошенко Юлія Володимирівна

Тігіпко Сергій Леонідович

Тягнибок Олег Ярославович

Ющенко Віктор Андрійович

Янукович Віктор Федорович

Яценюк Арсеній Петрович

Нагадаємо, у 2004 році за перше крісло у державі змагалися 24 претенденти. Тоді за даними ЦВК у першому турі більшість отримав Віктор Ющенко, у другому турі — Віктор Янукович. В наслідок “помаранчевої революції” відбувся третій тур голосування, який дозволив саме Віктору Ющенку обійняти найвищу державну посаду.

“… Краеугольный” традиційно напередодні виборів переглядає офіційні програми кандидатів, а також партій і блоків, коли йдеться про вибори парламентські. Цього разу ми вирішили дослідити ці тексти на предмет наявності в них тем, які так чи інакше цікавлять християнську громадськість. Для дослідження текстів передвиборчих програм ми використовували наступні ключові слова та їх відмінки: релігія, віра, Бог, християнство, церква, духовність, мораль, конфесія.

З 18 кандидатів ми обрали для аналізу лише тих, чий рейтинг станом на жовтень поточного року перевищував 1%. Таких маємо 8 осіб. Це відомості за даними дослідження соціологічної служби Центра Разумкова з 19 по 26 жовтня 2009 року. Тоді було опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Опитування здійснювалося у 129 населених пунктах (із них 75 міських та 54 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Під час огляду передвиборчих програм кандидатів ми умисно утримуємося від зайвих коментарів, щоб ні в кого не склалося враження агітації за когось. Ми обмежимося лише цитатами з офіційних документів. Отже, почнемо аналіз за принципом — найрейтинговіший кандидат вгорі. Поруч з прізвищем вказаний рейтинг кандидата станом на жовтень.

ЯНУКОВИЧ Віктор Федорович (28,9%)

Висунутий Партією регіонів

Назва програми: “Україна для людей”

В усій програмі Януковича — жодної згадки понять, які ми визначили як актуальні і цікаві для християнської аудиторії. Це видається неочікуваним з огляду на те, що Віктор Федорович позиціонує себе як практикуючий православний християнин. Також напередодні виборів як 2004 року, так і цього року у жовтні він відвідав гору Афон — це монастирський край, підпорядкований Константинопольському патріархату.

ТИМОШЕНКО Юлія Володимирівна (20,3%)

Висунута політичною партією “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”

Назва програми: “Україна переможе. Україна — це ти!”

“Я завжди вірила і вірю, що Україна має унікальну, благословенну Богом місію. Вона полягає у створенні для себе та світу принципово нової, справедливої системи організації життя. В цій системі кожна людина відчуватиме захищеність, духовну і матеріальну гармонію”.

“Передумовою виконання місії є насамперед піднесення духовності нації. Йдеться про виховання твердої віри в Бога, духовну освіту дітей та молоді, надання рівного статусу духовній та світській освіті, відродження української мови та розвиток культури, відновлення національних світоглядних традицій і нашої правдивої національної історії”.

ЯЦЕНЮК Арсеній Петрович (8,2 %)

Самовисування

Назва програми: “Новий курс”

“Усім нам, європейцям західним та східним, життєво необхідний спільний простір рівноправних стосунків між країнами, загальноєвропейських гуманістичних цінностей, сформованих християнством і європейською філософією”.

“Конституційний обов’язок Президента України полягає в тому, щоб забезпечити рівність усіх громадян перед законом, свободу слова, свободу віросповідання, невтручання держави у справи церкви. На посаді Президента України я гарантую відсутність дискримінації громадян за національною та конфесійною ознакою. Будь-яким спробам такої дискримінації буде жорстко даватися відсіч на підставі закону”.

ЮЩЕНКО Віктор Андрійович (4,9%)

Самовисування

Назва програми: “Вільна, справедлива та сильна Україна”

“Ми віддаємо належне ролі християнства у становленні української нації і держави. Поважаючи право усіх на свободу віросповідання, прагнемо єдності українського православ’я”.

СИМОНЕНКО Петро Миколайович (4,5%)

Висунутий “Блоком лівих та лівоцентристських сил”

Назва програми: “Так жити не можна! Так більше не буде!”

Симоненко у програмі констатує: “Молодь розбещується пропагандою насильства й бездуховності”.

“Буде заборонено пропаганду насильства й аморальності”.

“Буде захищено канонічне православ’я й забезпечено вільний розвиток усіх традиційних конфесій. Тоталітарні секти буде заборонено”.

ТІГІПКО Сергій Леонідович (3,9%)

Самовисування

Назва програми: “Україна: проект розвитку”

“Я виступаю за активний розвиток інститутів громадянського суспільства. Суспільства, яке неможливе без свободи слова, свободи віросповідання, права на зібрання та об’єднання, поваги до думки інших. Я зроблю все для встановлення суспільного контролю за діями влади через розвинені суспільні інститути та незалежні ЗМІ”.

ЛИТВИН Володимир Михайлович (3,3%)

Висунутий Народною Партією

Назва програми: відсутня

Серед пріоритетів — таке: “У політичній та культурній сферах — відродження і утвердження духовності та моралі на основі християнських цінностей”.

“Я гарантую побудову суспільства на високих моральних цінностях, власній історичній традиції, абсолютно позитивних відносинах між людьми, між людиною і природою; суспільства та країни, де панують соціальна гармонія та справедливість, турбота про кожну людину, гуманне правління, служіння народу”.

ТЯГНИБОК Олег Ярославович (1,9%)

Висунутий Всеукраїнським об’єднанням “Свобода”

Назва програми: відсутня

Гасло, зазначене в епіграфі передвиборчої програм: “Ми — Українці. Ми — у своїй, Богом даній країні. Даруй нам, Боже, звитягу, щоб стати творцями Великої Держави”.

—————————————————————————————————————————-

Слід зазначити, що такий підхід не достатній для всебічного аналізу тактики і стратегії того чи іншого кандидата у майбутньому. Передвиборча програма у багатьох випадках це лише формальний документ, необхідний для подачі до Центрвиборчкому під час реєстрації. Отже слід більше прислухатися та придивлятися до слів й дій політиків протягом багатьох років, щоб повноцінно і комплексно оцінити їхню позицію. Лише у такому випадку вибір можна назвати мудрим, а головне — усвідомленим. Проте навіть такий аналіз передвиборчих програм дозволяє зробити певні висновки для християн взагалі і віруючих євангельських церков зокрема.

Наостанок згадаємо заклик, який зробив апостол Павло у посланні до Тимофія: “Отже, насамперед прошу творити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей, за царів, і за всіх, що є при владі, щоб нам жити тихим і мирним життям — в усякій побожності й чистоті. Бо це добре і миле перед нашим Спасителем, Богом” (1 Тим. 2:1-3). Тому передусім — молитва за владу і за Божу волю у виборах, а після цього — активна усвідомлена громадянська позиція під час голосування. Все це допоможе християнам бути правильними в очах Божих.

Руслан Кухарчук, ”КАМЕНЬ Краеугольный”.

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей (0)
цитата ответить 31 Дек. 2009 в 06:54 Fox:

Противсіх Василь Васильович ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 
цитата ответить 23 Май 2010 в 06:45 songsforyu:

Эрнест Гулбис гримасы, как он скользит с изменением направления движения по глине в четвертом гейме второго настроены против Жюльена Беннето. Латвийский хватается за подколенное сухожилие и зовет тренер, как его противник занимает 3-1 второго набора свинца. Заинтересованных Гулбис является увели суд для получения дополнительной частной жизни, хотя и стремятся оператор делает его darndest для обеспечения его причастности к лечению.

 
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Апрель 2024

    П В С Ч П С В
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 1 2 3 4 5