18 Апрель 2024
 

Христианский университет обвиняет Министерство образования УКраины в противозаконных действиях (письмо, укр.)

“Видання наказу й спроба перевірки діяльності нашої громадської організації не узгоджується ні з українським законодавством, ні з міжнародними нормами, прийнятими як національне законодавство України. Відповідно до Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, Закону України „Про освіту”, Закону України „Про вищу освіту”, Закону України „Про об’єднання громадян”, Постанови Кабінету Міністрів України № 1019 від 08.08.07 р., „Про ліцензування діяльності з наданням освітніх послуг” діяльність громадських організацій однозначно не ліцензується. ХГЕУ у відповідності зі своїм Уставом та українським законодавством є об’єднанням громадян – християнською громадською організацією, зареєстрованою органами юстиції, а не МОН”.

№ 960 від 04.06.2008 р.

МІНІСТРУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

І. О. Вакарчуку

________________________________________________________________________________________

пр. Перемоги, 10, м. Київ, 01135

Вельмишановний Іване Олександровичу!

Об’єднання громадян «Християнський гуманітарно-економічний відкритий університет» (ХГЕУ) виражає своє здивування у зв’язку з одержанням по факсу 23.05.2008 р. і першого примірника 03.06.2008 р. наказу МОНУ № 1639 від 21.05.2008 р., що стосується нашої християнської громадської організації. Згідно із цим наказом, який було підписано заступником міністра Шинкаруком В. Д., у ХГЕУ 02.06. 2008 р., прибула комісія МОНУ.

Видання наказу й спроба перевірки діяльності нашої громадської організації не узгоджується ні з українським законодавством, ні з міжнародними нормами, прийнятими як національне законодавство України. Відповідно до Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, Закону України „Про освіту”, Закону України „Про вищу освіту”, Закону України „Про об’єднання громадян”, Постанови Кабінету Міністрів України № 1019 від 08.08.07 р., „Про ліцензування діяльності з наданням освітніх послуг” діяльність громадських організацій однозначно не ліцензується. ХГЕУ у відповідності зі своїм Уставом та українським законодавством є об’єднанням громадян – християнською громадською організацією, зареєстрованою органами юстиції, а не МОН.

Сам зміст наказу № 1639 носить алогічний характер.

По-перше, у „шапці” наказу пишеться: „Про проведення перевірки дотримання ліцензійних умов надання освітніх послуг”. Наша християнська громадська організація 11 років здійснює уставну діяльність без ліцензії відповідно до законодавства України й не зрозуміло навіщо й для чого треба перевіряти наявність ліцензії на діяльність, яка не підлягає ліцензуванню, тим паче що у відповідності з п. п. 30, 31 постанови Кабінету Міністрів України від 08.08.07 р., № 1019 „ Про ліцензування діяльності з наданням освітніх послуг” перевірка дотримування ліцензійних умов проводиться або з метою видачі ліцензії або її анулювання.

По-друге, у наказі зазначено: „З метою здійснення контролю...” Однак, МОНУ, згідно законодавству України, не є контролюючою організацією для громадських організацій, подібні дії визначаються у законі як перевищення повноважень та є неправомірними.

По-третє, згідно з наказом, паралельно із ХГЕУ, підлягає перевірці (і це правомірно) „Вищий заклад освіти – Одеський Інститут підприємництва та права” і не правомірно – Московський гуманітарно-економічний інститут (МГЕІ), який знаходиться у Москві й не має ніяких структурних підрозділів в Одесі, що прекрасно відомо МОНУ за матеріалами попередніх перевірок Управляння юстиції в Одеській області із залученням співробітників Управляння освіти та наукової діяльності ООДА. Як можна перевірити Московський інститут в Одесі зовсім не зрозуміло.

По-четверте, як би наше об’єднання громадян «Християнський гуманітарно-економічний відкритий університет», не лукавлячи, було названо правильно, відповідно до його реєстрації й Уставу (у наказі упущені слова: „Об’єднання громадян” і „відкритий”), то зміст наказу по відношенню до нашої громадської організації ще більш наочно втратив би усякий сенс.

Відповідно до свого Уставу, зареєстрованому Управлянням юстиції в Одеській області (Свідоцтво Мін’юсту №169 від 22 вересня 1997 р.) „Об’єднання громадян – «Християнський гуманітарно-економічний відкритий університет», іменоване далі ХГЕУ, є громадською організацією, створеною у відповідності з Законами України „Про об’єднання громадян”, „Про свободу совісті та релігійні організації”, „Про освіту”, та іншими законодавчими актами України з метою задоволення своїх законних соціальних, економічних, творчих, інтересів та потреб у християнській освіті”.

З Уставу університету імені Господа нашого Ісуса Христа випливає, що ХГЕУ займається релігійною самоосвітою своїх членів по теологічних, гуманітарних і інших спеціальностях. ХГЕУ по християнській ідеології та світогляду членів своєї організації не відноситься до світських навчальних закладів. ХГЕУ як об’єднання громадян не надає освітні послуги населенню, а навчає за своїми духовно-світськими програмами, які не відповідають програмам, які затверджені МОНУ, тільки членів ХГЕУ.

Ми працюємо в суворій відповідності з положеннями свого Уставу й численні перевірки, проведені протягом 11 років контролюючими органами, в тому числі Управлінням юстиції за участю представників Управління освіти, а так само визнані незаконними оперативно-розшукові і слідчі „замовні” дії, проведенні органами внутрішніх справ протягом 2006-2008 р. проти ХГЕУ не виявили з боку ХГЕУ порушень українського законодавства, внаслідок чого після втручання Адміністрації Президента України, Першого віце-прем’єр-міністра України, Генеральної прокуратури і Міністерства внутрішніх справ України, особи які винні у порушенні безпідставної, а по суті, замовної кримінальної справи були покарані, а справа припинена за відсутності складу злочину. Ми чудово розуміємо своєкорисливі цілі й мотиви замовників багаторічної боротьби проти нашої християнської організації, відзначену за свою суспільно-корисну результативну діяльність численними вітчизняними й закордонними нагородами, але „Якщо Бог за нас, хто проти нас?” (Рим. 8:31). Видання наказу МОН № 1639 від 21.05.08 р. за підписом заступника міністра Шинкарука В. Д. „Про проведення перевірки дотримання ліцензійних умов надання освітніх послуг” у відношенні до Християнського гуманітарно-економічного відкритого університету є наслідком здійснення впливу на МОН певних (відомих нам) замовників та безглуздям одночасно.

В силу указаних обставин Духовна та Вчена ради ХГЕУ, розглянувши дане питання, одностайно прийняли рішення заборонити ректору та співробітникам ХГЕУ надавати документи для перевірки комісії МОН.

На нашому боці Бог, українське і міжнародне законодавство, активна підтримка церков, Духовної ради християнських конфесій в особі єпископів всіх християнських конфесій Одеської області, зарубіжних християнських організацій, парламентаріїв і вищого керівництва країни.

Наша християнська громадська організація, що носить ім’я Господа нашого Ісуса Христа виконує волю Божу „Отже ідіть, навчить...” (Мф. 28:19), має міжнародне визнання й заслуги перед Україною і ми впевненні, що виникле непорозуміння з необґрунтованим наказом МОНУ № 1639 від 21.05.2008 р. буде успішно усунено в славу Господа нашого Ісуса Христа та на благо України.

У даному випадку ХГЕУ не звертався у МОН з проханням про надання ліцензії і не отримував її, а значить, не може бути її позбавлений.

Додаток:

1. Зауваження по Акту комісії № 961 від 06.06.08 р.

2. Акт ХГЕУ від 04.06.08 р.

3. Копія листа Міністерства внутрішніх справ України № 13/3-5176 від 21.04.2008 р

4. Газетна публікація „Рейдерство по-одесски”.

5. Газетна публікація „Милицейское шоу в христианском университете”.

6. Публікація у журналі „Релігійна панорама”, № 4/2008 р.

З побажаннями рясних Божих благословінь

Від імені Духовної та Вченої рад ХГЕУ

Ректор ХГЕУ, академік УЕАН,

головний науковий співробітник

Національної Академії наук України,

науковий керівник Центру підтримки

урядових реформ в Україні,

доктор економічних наук,

професор, доктор економіки

Віденського міжнародного університету,

член Духовної ради

християнських конфесій Одеської області,

член Координаційно-консультативної

ради релігійно-світської згоди

при Одеському міському голові,

священнослужитель Р. О. Крижановський

Читать еще -

Внимание: провокация! Общественную организацию ХГЭУ попыталось запретить МОНУ

Комиссия МОНУ подготовила акт проверки ХГЭУ без единого документа (акт)

Ответ ХГЭУ на нападки МОНУ (письмо, укр.)

Христианский университет требует ответа от Министерства образования (письмо, укр.)

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей ()
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Апрель 2024

    П В С Ч П С В
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 1 2 3 4 5