19 Апрель 2024
 

Виставка “Шлях до мрії: внесок вихідців з України до створення Держави Ізраїль”

Виставку підготовано Інститутом Іудаїки за підтримки Посольства Держави Ізраїль в Україніта Міжнародної громадськоїорганізації Центр “Джойнт”.

Музей історії Києва, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 7

Відкриття виставки - 9 вересня 2014 року, 18:00

Вхід вільний.

У разі виникнення питань просимо звертатися за телефонами: (044) 586 15 12 або (044)586 15 31 (відділ культури Посольства держави Ізраїль в Україні).

Україна тривалий час була місцем зосередження третини всього європейського єврейства. На рубежі XIX і XX століть на території сучасної України проживало 2,6 млн. євреїв. На території України зберігаються національно-релігійні святині єврейського народу. З України походить блискуча плеяда філософів, митців, релігійних і політичних діячів, які відіграли кардинальну роль у духовному відродженні єврейського народу, у формуванні політичної доктрини сіонізму, що була покладена в основу побудови Держави Ізраїль.

Більшість героїв цієї виставки добровільно чи під тиском обставин, сповнені радості або ж туги та гніву залишили будинки, вулиці та міста свого дитинства щоб стати героями, лідерами, символами величі духу землі іншої, обітованної.

Видатні ізраїльтяни, про яких йтиме мова, пов’язані з Україною місцем свого народження та роками свого життя: їхні прагнення та звершення невід’ємно належать Державі Ізраїль, свідомо обраній та дбайливо виплеканій своїй Батьківщині. Але разом із тим, земля і люди тієї країни, де людина з’явилася на світ, провела перші дитячі роки, владно накладають свій відбиток на подальше формування її особистості, на її світогляд, на її мрії.

Не завжди і далеко не всюди у спогадах видатних ізраїльтян Україна постає пасторальним краєм золотого дитинства, бо ж історія взаємин українського та єврейського народів сягає вглиб віків і вбирає в себе широкий діапазон міжетнічних і міжлюдських стосунків — від світло-дружніх до криваво-ворожих.Але кожна доля, кожен рядок художніх творів, кожна стисла згадка у мемуарах - це невидимі зв’язки між двома країнами, це підвалини культурного діалогу, що довговічніші за політичні угоди та економічні вигоди, це те, на чому наші нащадки будуватимуть подальше взаєморозуміння та співпрацю між нашими народами.

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей ()
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Апрель 2024

    П В С Ч П С В
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 1 2 3 4 5