20 Апрель 2024
 

Відкритий лист священнослужителів міста Черкаси та Черкаської області щодо пастора Ромащенко

Вже майже рік щонеділі священнослужителі та вірні різних християнських церков схиляють на Соборній площі міста Черкаси коліна в молитві за мир в Україні, за оновлення, очищення та побудову справедливого суспільства. Велика кількість віруючих людей включилась до волонтерського руху. Парафіяни церков жертвують кошти, докладають чимало зусиль для залучення і надання гуманітарної та психологічної допомоги бійцям в зоні АТО, а також біженцям зі східних областей України. Обсяги цих зусиль, як мінімум, не поступаються відповідним обсягам зусиль місцевих органів влади.

В той самий час в м. Городище відбулась подія, яка змусила згадати «антирелігійні процеси» часів радянщини, коли віруючих в Бога людей засуджували до ув’язнення або до примусового лікування в психіатричній лікарні за будь-якими надуманими звинуваченнями.

23 січня суддею Городищенського районного суду Черненком О.В. було засуджено до шести років ув’язнення з конфіскацією майна та до сплати суми в більше ніж два мільйони гривень Олександра Петровича Ромащенка, пастора церкви «Блага Вість» в місті Каневі. При цьому позивачкою виступала колишня прихожанка цієї церкви Шостік Л.В., в якої пізніше виникли розходження в поглядах з пастором Ромащенком О.П. Цьому вирокові передувало багаторічне цькування пастора Ромащенка та його сім’ї в певних засобах масової інформації, відомих своєю нечистоплотністю.

Олександра Петровича засуджено за нібито вчинене ним шахрайство яке зі слів Шостік Л.В. полягає в тому, що він нібито заволодів коштами пані Шостік. які та отримала у вигляді кредиту в КБ «Надра» в м.Київ, використовуючи свій авторитет пастора. При цьому суд повністю проігнорував той факт, що ці кошти Олександр Петрович Ромащенко отримав від Шостік в результаті продажу їй свого будинку та земельної ділянки, чому є доказом належно оформлений договір купівлі-продажу. Це засвідчили і представники банку, і нотаріус, який оформлював договір.

В суді пастор Ромащенко відкрито і чесно захищав свою позицію, чого не можна сказати про сторону позивача, яка постійно вдавалась до маніпуляцій, то подаючи заяви, то відкликаючи їх, а також відмовилась прийняти простий план врегулювання конфлікту, запропонований банком. Пані Шостік та її адвокат Маслей І.М., керуючись лише їм відомими мотивами, намагалась усіма силами саме засудити пастора Ромащенка.

При цьому ні слідство, ні суд не змогли вказати, в чому саме полягають шахрайські дії (обман і зловживання довірою по відношенню до позивача), а також не зазначено яким саме чином такі дії нібито було вчинено. Більше того, суд при винесені вироку змінив пред’явлене прокурором звинувачення, по суті, засудивши Олександра Петровича за те, в чому його не було навіть звинувачено.

Шахрайство, як відомо, передбачає незаконне, безоплатне, поза волею власника вилучення чужого майна або права на майно, проте покази свідків (працівників банку та нотаріуса, що оформлював договір купівлі-продажу) підтверджують, що пані Шостік вступила з Ромащенком О.П. в законні цивільно-правові відносини щодо купівлі-продажу будинку та земельної ділянки в м. Каневі. Доказом цього є також і той факт, що Шостік почала розпоряджатися цим майном, передавши його в іпотеку, про що свідчать матеріали кредитної справи, наданої банком.

Свідки ж, залучені пані Шостік, змогли показати про обставини справи лише те, що їм стало відомо з її слів.

Суддя ж Черненко, повністю, проігнорувавши все це, фактично, засудив Олександра Петровича Ромащенка лише за те, що він реалізував своє гарантоване Конституцією України право на володіння та розпоряджатися власним майном. В результаті безпрецедентного за своїм цинізмом вироку Олександра Ромащенка не лише ув’язнено, але в нього конфісковане майно, а також стягнуто на користь Шостік загалом більше двох мільйонів гривень для покриття банківського кредиту. При цьому у власності Шостік залишається будинок, який вона придбала у Олександра Петровича Ромащенка за зазначені кредитні кошти. Виходить, що пастор Ромащенко вимушений сплатити взятий Шостік кредит, а також позбутися всього свого майна лише за те, що законним шляхом продав їй свій будинок.

Справжніми шахраями є пані Шостік та її адвокат Маслей, які отримали від цього вироку безпосередню вигоду – будинок у власність, погашений кредит, додаткові кошти «за моральну шкоду» і можливість зведення особистих стосунків з Ромащенком О.П. А сам Ромащенко О.П. виявляється єдиним постраждалим в цій справі – його засуджено, позбавлено майна і змушено виплачувати кредит, якого він не брав.

Нажаль, нам відомі випадки, коли прикриваючись іменем Христа, деякі особи в сучасній Україні чинили прикрі і навіть огидні речі, вдавались до обману довірливих парафіян. Але це не може стати виправданням переслідування будь-кого за надуманими звинуваченнями лише за ознакою релігійною приналежності.

Якби мова йшла лише про справу лише між громадянином Ромащенко та громадянкою Шостік, жоден суд не знайшов би в цій справі жодних ознак кримінального діяння – шахрайських дій. Але виключно той факт, що Ромащенко очолював релігійну громаду, до якої свого часу належала Шостік, дозволив суду засудити Олександра Петровича Ромащенка за шахрайство.

Ми, священнослужителі міста Черкаси та Черкаської області, належимо до різних християнських конфесій і маємо часом різні теологічні позиції в окремих питаннях. Але ми всі глибоко занепокоєні і обурені таким проявом беззаконня і несправедливості, яке коріниться в релігійній нетерпимості. Нам, хто в цей непростий час вірно стоїть перед Богом на заступницькій молитві за народ, тим більш прикро і боляче бачити таку відверту наругу над справедливим судом, яка руйнує віру в оновлення системи влади в серцях багатьох щирих людей.

Ми молимось і за оновлення судової системи, за віру людей в справедливий суд, який здатен виправдати невинного, а не лише виносити обвинувальний вирок в 99 випадках зі 100. Пам’ятаймо, що «коли володар правдою судить убогих, стоятиме трон його завжди» (Пр.29,14). Сподіваємось, що нинішні посадовці не змушені будуть заплатити зависоку ціну за розуміння цієї простої істини.

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей (0)
цитата ответить 21 Фев. 2015 в 02:47 Виктория:

Горько осознавать как зло восторжествовало и правит бал до сегодняшнего дня. Молитва единственная на сегодня поддержка для семьи пастора Александра Ромащенко, чтобы все козни дьявола и лукавых людей были разрушены. Это боль за Божью церковь, Божьих сыновей. Поддержите молитвами и дай перепост.
“Итак молитесь за нас, братия, чтобы слово Господне распространялось и прославлялось, как и у вас, и чтобы нам избавиться от беспорядочных и лукавых людей...” (2Фессалоникийцам 3:1,2)

 
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Апрель 2024

    П В С Ч П С В
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 1 2 3 4 5