03 Май 2024
 

Нацрада оголосила попередження СТБ за шкідливий для дітей контент

Nazrada

28 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу СТБ за показ у денному ефірі програм і їхніх анонсів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей і підлітків.

Бородянський визнав тільки одне порушення – невідповідність анонсу «Детектора брехні» часу його показу: «Ми згодні, це кричуще порушення».

Пояснюючи трансляцію решти програм та їхніх анонсів, він наголошував на соціальній і просвітницькій місії проектів СТБ.

«Нам закидають показ жіночих грудей у “Я соромлюся свого тіла”. Не знаю, чому не можна показувати жіночі груди о 23:05 і розказувати, які бувають проблем из молочною залозою. Вчора я мав зустріч із представниками Інституту раку, і нам сказали, що ми єдина програма, яка в доступній формі розказує й показує, як виявити рак грудей», - зазначив пан Бородянський.

Анонс програми, де жінка роздирає руку до крові, є постановочною зйомкою, яка на думку керівника СТБ, не сприймається як щось неймовірне. Пан Бородянський згадав про натуралізм і потенційно шкідливу для дітей інформацію у випусках новин усіх каналів: «Усі новинні канали показують інші події, де є кров та інші елементи, що можуть зашкодити дітям і дорослим, починаючи із 17:00».

Керівник СТБ нагадав, що канал прийняв рішення закрити проект «Кохана, ми вбиваємо дітей». «Хоча ми вважаємо цю програму такою, що виконує велику соціальну функцію. Ми в цій програмі завжди засуджуємо насильство і показуємо, що воно має свої наслідки. Ми не бачимо порушень у цьому проекті», - заявив він.

З приводу проекту «Слідство ведуть екстрасенси» пан Бородянський зазначив: це детективний жанр у поєднанні з містикою, яка є частиною української культури. За його словами, завдяки цій програмі було звільнено з тюрм невинних людей і покарано справжніх злочинців.

Втім, члени Нацради цього разу виявилися суворими до СТБ і після короткої закритої наради одностайно проголосували за оголошення каналу попередження.

На думку Нацради, СТБ не виконав її рішення від 3 грудня 2015 року, яким був зобов’язаний дотримуватися вимог законодавства про захист дітей від шкідливого контенту.

Нагадаємо, тоді Нацрада пожаліла СТБ й не оголосила йому попередження за скандальний випуск ток-шоу «Один за всіх», у якому 14-річна та 10-річна сестри розповідають подробиці розбещення своїм батьком. У своєму рішенні регулятор тоді визнав порушення каналом СТБ цитованих вище норм статей 6, 28 і 62 закону «Про телебачення і радіомовлення», зобов’язав канал привести діяльність у відповідність до законодавства і поставив на постійний моніторинг програми «Детектор брехні», «Я соромлюсь свого тіла», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Врятуйте нашу сім’ю», «Один за всіх», «МастерШеф» і «Слідство ведуть екстрасенси».

Після цього СТБ у програмах про сексуальне насильство над дітьми почав закривати обличчя дітей і приховувати їхні імена. Але цього, на думку Нацради, недостатньо для дотримання вимог законодавства про захист дітей від шкідливого контенту.

«Детектор медіа»

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей ()
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Май 2024

    П В С Ч П С В
    29 30 1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31 1 2