03 Май 2024
 

Політичні перетворення сприятимуть утвердженню помісної Церкви

„Помаранчева” революція повинна сприяти якраз утворенню в Україні помісної Церкви і її визнання. Як помісна Церква, Українська Церква вже існує, це Київський Патріархат, – сказав Патріарх Філарет 1 травня в ефірі радіо „Ера-ФМ”. За словами Філарета, його Церква є автокефальною, бо не залежить ні від Московського Патріархату, ні від Константинопольського Патріархату, вона є автокефальна Церква в Україні.

Він також заявив, що Президент України Віктор Ющенко підтримує створення помісної Церкви в Україні. „Це не політична розправа, – переконаний Патріарх Філарет, – Кожен глава держави повинен піклуватися про цілісність своєї держави, про консолідацію суспільства. А як воно може бути консолідоване, якщо Московський Патріархат і Київський Патріархат протистоять один одному?”

За словами Філарета, це відчувалося під час нещодавніх президентських виборів. „Консолідація можлива через створення єдиної Церкви”, – підкреслив Предстоятель УПЦ КП.

Разом з тим він наголосив, що Церква не може створюватися указами Президента, тому що це буде втручанням держави у справи Церкви. На думку Філарета, помісну Українську Православну Церкву можуть створити духовенство та вірні, а підтвердити її автокефальність повинен Константинопольський Патріархат.

Підставою для цього Філарет вважає нещодавню заяву представника Константинопольського Патріархату про визнання канонічної території Російської Православної Церкви в межах 1686 року, тобто без України. На думку Філарета, „це було зроблено для того, щоб Вселенський Патріарх міг видати томос про автокефалію”.

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей ()
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Май 2024

    П В С Ч П С В
    29 30 1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31 1 2