12 Май 2024
 

Відкритий лист Української Автокефальної Православної Церкви до Інтернет видання РІСУ

Дорогі брати греко-католики, нам дуже сумно спостерігати за явним недоліком об’єктивності і нейтралітету у статтях і новинах, які ви розміщуєте на вашому сайті, висвітлюючи Українську Автокефальну Православну Церкву, її єпископат і керівництво у спотвореному вигляді. Ми, як і всі інші відвідувачі і читачі вашої широко відомої і поважної інтернет сторінки, сподівалися отримувати від вас новини про події такими, як вони є, об’єктивними і без упередженного ставлення до тієї чи іншої конфесії, юрисдикці чи церкви.

У повідомленнях і новинах відносно Української Автокефальної Православної Церкви, які ви пропонуєте читачам, помітно відвертий фаворитизм у стилі і розміщенні новин про Церкву. Це яскраво проявляється у статтях стосовно дій маленької маргинальної групи, очолюваної архієпископом Ігором Ісіченко, яка відкололась від УАПЦ. Більшість інформації, як ви знаєте, береться безпосередньо з інтернетівської сторінки Ісіченка і містить в собі невірну і викривлену інформацію.

Як свіжий приклад, - законний і повноправний Патріарший Суд Церкви неможливо скликати і проводити канонічні судження без участі всіх архієреїв і представників УАПЦ всіх єпархій, особливо, коли питання стоїть про Предстоятеля цієї Церкви. Це ще більше унеможливлюється фактом, що цей ”патріарший суд” був скликаний єпископом, який більше двох років не належить до офіційної УАПЦеркви.

Також, ці статті часто розміщуються на інших інтернет-сторінках Української Греко-Католицької Церкви, що заставляє призадуматись, яку ціль переслідують редактори інтернет-сторінок УГКЦ.

Як ви добре знаєте, законним Предстоятелем УАПЦ є Блаженніший Мефодій, Митрополит Київський і Всієї України. Ви також інформовані, що архієпископ Ігор Ісіченко був позбавлений всіх посад і скреслений із списку офіційної Української Автокефальної Православної Церкви в 2003 році Архієрейським Собором. Тому, спроби РІСУ показати конфлікт Ісіченка з Церквою, як внутрішньоцерковний, міжособистий конфлікт, не витримують самої легкої критики.

Ваші недавні повідомлення, неправдивого і наклепницького характеру, які базуються на видуманих фактах, а в кращому випадку - на плітках, не відображають офіційної позиції УАПЦ, її ієрархії, священства і віруючих, а несуть руйнівну шкоду нашому Предстоятелю і доброму імені всієї Української Автокефальної Православної Церкви.

Якщо ви дійсно прагнете бути об’єктивним інформаційним агенством, а не ще однією версією бульварного стилю релігійної інформації, то ми сподіваємося від вас, щонайменше, на редакційну поправку.

Ми цінуємо ваші послуги інформації, які ви надаєте українським релігійним спільнотам по всьому світі. Але, такий стиль зображення, в якому ви висвітлюєте УАПЦ, а деколи і інші церковні спільноти, а власне УПЦ-КП, виявляє неповагу до ієрархів, духовенства і віруючих тих Церков. Через те, що ваша інтернет-сторінка широко читається, багато людей отримали невірні враження про релігійне життя в Україні із-за тої манери, якою була зображена наша Церква.

Ми просимо вас бути більш справедливими і збалансованими в майбутніх інформаційних повідомленнях відносно Української Автокефальної Православної Церкви. Інформація, забезпечена архієпископом Ісіченко і його групою підтримки, не відображає погляди спільноти УАПЦ, а ні Українського Православя в цілову.

В той час, як ми виявляємо належне шанування Блаженнішому Кардиналу Любомиру Гузару і УГКЦ, то і ми сподіваємося у відповідь на належну повагу до УАПЦ і нашого Предстоятеля, Блаженнішого Митрополита Мефодія.

Нехай Господь благословляє вас і ваші ДОБРІ справи.

Прес-служба Української Автокефальної Православної Церкви
Додаток:

Виписка з протоколу спільного засідання Архієрейського Собору і Патріаршої ради Української Автокефальної Православної Церкви від 02 травня 2005 г.:

Присутні:
Блаженнійший Митрополит Мефодій – Предстоятель УАПЦ
Митрополит Галицкий Андрій – Керуючий Івано-Франківською Єпархією
Митрополит Роман – Керуючий Вінницькою і Брацлавською Єпархією
Архієпископ Іоан - Керуючий Херсонеською і Кримською Єпархією
Архієпископ Макарій - Керуючий Львівською, Рівенською і Таврійською Єпархіями
Ігумен Іларіон (Савчук) – адміністратор Черкаської і Кіровоградської Єпархії, член Патріаршої Ради
Митрофорний протоієрей Ігор Курпіта – секретар Патріаршої Ради

Порядок денний: . . .
1. . . .
2. . . .
3. СЛУХАЛИ:
б) Предстоятеля УАПЦ Блаж. Митр. Мефодія про самовільне засідання патріаршого Суду 26 травня 2005 р.Б. в Церкві Св. Миколи Набережного м. Київ (протокол додається)
3. УХВАЛИЛИ (одноголосно):
б) Засідання Патріаршого Суду 26.05.2005 р.Б. в Церкві Св. Миколи Набережного м. Києва визнати недійсним, а рішення не правосильним.


Агенція ProChurch.info готова надрукувати відповідь редакції РІСУ (http://www.risu.org.ua).

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей ()
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Май 2024

    П В С Ч П С В
    29 30 1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31 1 2