07 Май 2024
 

У Нацгвардії впровадили штатне військове капеланство

Національна гвардія – перше військове формування, де впровадили штатне військове капеланство. На сьогодні 38 капеланів підписали трудовий договір і є працівниками Національної гвардії України.

Цього тижня у Золочеві на Львівщині розпочались навчальні збори з капеланами Нацгвардії, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Збори розпочались на базі Навчального центру Нацгвардії за участі військових священиків (капеланів), заступників по роботі з особовим складом та офіцерів з питань військового духовенства Національної гвардії України.

Як наголошується на сайті НГУ, вперше за часів незалежності України військові капелани зібрались як офіційні працівники Національної гвардії України. Священики різних конфесій з усіх військових частин Нацгвардії приїхали до Золочева аби визначити шляхи подальшої роботи.

За словами начальника служби військового духовенства Головного управління Національної гвардії України, полковника Олександра Іздебського, цей захід спрямований на вивчення алгоритму впровадження служби військового духовенства в Нацгвардії та ознайомлення капеланів з основами військової справи.

Офіційне відкриття зборів розпочалося у музеї-заповіднику «Золочівський замок» з міжконфесійної молитви за участі голови Синодального управління військового духовенства Української православної церкви Київського патріархату митрополита Іоанна (Яременко) та керівника Департаменту Патріаршої курії Української греко-католицької церкви у справах душпастирства силових структур України єпископа Михайла (Колтуна).


У своєму привітальному слові заступник командувача Національної гвардії України по роботі з особовим складом генерал-майор Ярослав Сподар подякував священикам всіх конфесій за розуміння, підтримку та за вибраний шлях військового капелана. Також присутніх привітали священнослужителі та представники органів самоврядування.

“Ще в 2014 році наші священики приїжджали до нацгвардійців в зону проведення АТО, – розповідає керівник Патріаршого паломницького центру о. Любомир Яворський, – з того часу маємо багато військових друзів. З початку проведення АТО Греко-католицька церква здійснила близько 700 ротацій на схід нашої держави, двісті священників побували і продовжують їздити до наших військових та підтримувати їх”.


Навчальні збори з капеланами продовжуватимуться до 8 липня. За цей час, окрім теоретичних занять, священиків навчать основам тактичної медицини та проведуть заняття зі взаємодії психологів та капеланів під час виконання особовим складом службово-бойових завдань в екстремальних умовах.

Як повідомляв ІРС, раніше Кабінет Міністрів України видав Розпорядження № 677-р від 02.07.2014 року про створення служби військового духовенства (капеланської служби) у Збройних Силах, Національній гвардії та Державній прикордонній службі. Документ передбачає, що запропоновані релігійними організаціями священнослужителі-капелани, які успішно пройшли відбір, наймаються до штату відповідних військових формувань із укладенням трудових договорів.

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей ()
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Май 2024

    П В С Ч П С В
    29 30 1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31 1 2