24 Апрель 2024
 

Духовне об’єднання України

Ukraina

Біль. Це відчуття історичне і сучасне, яке охоплює при усвідомленні долі України.

Козацькі визвольні війни, Батуринська трагедія, зруйнування Запорізької Січі, Перша світова і громадянська війни, голодомор 1932-1933 років, «розстріляне відродження», Друга світова війна, військовий конфлікт на Сході України. Духовне пробудження і матеріальне розкрадання української держави у 1991-2018 роках.

У минулого і сьогодення спільна рана:

Українське суспільство потребує об’єднання.

Насамперед духовного, оскільки це основа.

Які моральні якості суспільства є передумовою об’єднання?

1. Честь.

2. Спроможність (особистісність).

3. Не стяжательство.

Для кожного з нас важливим є підтвердження перед самим собою Кодексу честі українця (наприклад, деякі складові):

Що чогось варте, не продається.

0 хабарників та корупціонерів.

Спроможними (особистісними) нас робить створення загальнонаціональної системи звільнення з посад і притягнення до кримінальної відповідальності тієї чималої частини можновладців і нуворишів, які нищать Україну. Їм притаманні два «провали»:

- у чесності (репутація шахрая, причетність до корупційних скандалів, підкупи та обман виборців, нез’ясовні – не на зарплату та з інших законних джерел – доходи і майно);

- в методах управління (зневажливе ставлення до людей, безпринципність, самодурство, ставка на державне і тітушково-штурмовікове насильство).

Успішно боротись з тими, хто наносить шкоду країні, цілком можливо легальними засобами: марші, петиції, страйки, бойкоти і т.д. За умови єдності суспільства.

Глибинні світоглядні образи Запорізької Січі та її символу – козака Мамая втілюють народний ідеал не стяжательства. Матеріальний світ є антагоністом духовного. Недарма число 666 – знак звіра в «Апокаліпсисі» – було використано євангелістом Іоанном Богословом із згадування у Старому Заповіті суми золотих монет: «У золоті, яке надходило Соломону кожного року, ваги було шість сотень шістдесят і шість талантів золотих» (3 Цар. 10:14). Є певна межа, за якою зростання доходів не збільшує для людини відчуття щастя: вчені називають для сучасності суму у 75 тисяч доларів на рік на одну родину (посилання: http://visnykj.tneu.edu.ua/index.php/visnykj/article/view/668/681 стор. 154). Це досить немала цифра і для більшості українців сьогодні недоступна. Але переважно тому і недоступна, що для іншої – меншої частини наших співгромадян – накопичення матеріального багатства ціною порушення норм моралі і закону стало хворобою, яка не дає їм спокою, навіть незважаючи на невідворотність покарання.

Український народ – один з найбільш багатостраждальних у світі. Єднання духу українців у різні часи досягало висот, але його потенційна сила більша.

У світовому масштабі місія України подібна моральним установкам дітей, які рано залишились без батьків – зробити все, щоб їхні власні діти у своєму житті не зазнали того, що знали вони. Для цього Україні потрібно стати взірцем щодо якості життя: справедливості, вільного розвитку, законності (бо в нас цього не було і немає), допомогти планеті запобігти екологічній катастрофі (бо в нас був і є Чорнобиль) та припинити війни (бо в нас їх було і є забагато).

З чого почати?

Зробити по одній справі. За принципами-напрямами: честь, спроможність, не стяжательство, контроль чиновників, допомога нужденним, захист екології, достойне припинення війн. І незалежно від того, за допомогою якої кількості людей зроблена ця справа, мала вона чи велика – це шлях до зустрічі із братами по духу, не головне по крові. До зустрічі народу. Після якої всі люди на життєвому шляху будуть тими, хто також прийшов на ту зустріч.

Духовне об’єднання – дарувати можливість бути щасливими в Україні і повернутись.

Додому з Польщі, Росії, Італії, Іспанії, Канади.

Додому з гуртожитка і «собєса» до Донецька і Луганська.

Додому: від бісів зневіри – до покинутого Храму.

* зображення картини «Запрошення до міста». Художник: Олександр Івахненко (з інтернет-сторінки «Івахненко Олександр Іванович» Вільної енциклопедії «Вікіпедія»)

Ukraina

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей ()
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Апрель 2024

    П В С Ч П С В
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 1 2 3 4 5