27 Апрель 2024
 

Прославление на богослужении и футбол – что общего?

Сегодня никакое богослужения в украинских церквах не проходит без прославления. Прославление имеет различную форму, но смысл тот же – прославить Бога. Но сегодня все больше и больше церквей отходят от привычного пения хора, прибегая к новому методу – группы прославления. С двадцаток чудесных голосов сопрано, альта, тенора и баса заменяются 3-5 людьми и «барабанным гулом».

Простоту во Христе заменяют на нечто сложное и непозволительное большинству. Пианино променивают на электрогитары, синтезаторы и ударные. Теперь вместо общего пения в сопровождении хора ты пытаешься перекричать эту громкую музыку, не слыша себя и своего соседа. И подобное встретишь не в харизматических церквах, как принято считать, а уже в баптистских!

Сегодня группы прославления зачастую существуют в тех баптистских церквях, где большая часть прихожан - молодежь. В тех, где голос «старцев» - то есть старшего поколения - еще является услышанным, подобная форма прославления возможна разве что на молодежном служении. Но там, где то ли подавляющее число – это молодые христиане, или в силу тех или иных причин, группа прославления стала стандартной и принятой формой на воскресном богослужении.

Традиционный хор или практически дискриминируется и вытесняется, то ли выпускается на сцену крайне редко. Не секрет, что «барабанный стук» не нравится большинству старшего поколения. А это означает, что церкви с введенной новой формой прославления остаются без людей, которые давно вышли из юношеского возраста. Конечно же бывает много случаев, где старшие просто адаптируются, но зачастую происходит все наоборот. А теперь скажите, может ли расти здравое молодое поколение без духовной поддержки людей, «выдержанных» советскими прессингами и испытаниями? И какое это поколение будет?

Почему же группа прославления? Я задала этот вопрос молодым христианам. Оказывается, кому-то хочется чего-то нового, кто-то думает, что это ближе к миру, для кого-то хор – это устаревшее прошлое и хочется быть продвинутым. Вот чем они руководствуются!

Для такого уже давно не нового вида поклонения не нужны сборники «Песнь возрождения». Взамен им пришло поколение «песенного перевода». Очень часто во время служения хвалы меломанам несложно заметить песни Майкла Смитта. Уже успели сделать перевод и ввести в водоворот такие песни как «Above all» («Превыше всех начальств»), «Breathe» («Ти кожен подих мій»), «More Love, More Power» и другие. Неужели, украинцы – «співучий народ» - не имеет талантов, чтобы творить те же песни, которые бы звучали на прославлении во всех церквах?!

Может, не на таком уровне как Смитт, но все же… Да есть! Просто кто-то стесняется показать свой талант, дарованный Богом, а кому-то проще перевести известную песню и не думать об остальном. Как-то один молодой служитель баптистской церкви на подобную реплику мне ответил: «Это то, что все поют, что поет молодежь и всем это нравится».

Но мне не нравится! Это как футбол!!! Когда украинские команды табунами покупают или трансферят иностранных игроков и ставят их в основной состав таким образом, что в игре в команде единицы украинцев - в результате уровень самого украинского национального футбола все падает и падает. Так же дело обстоит с прославлением. Украинские творческие личности подавляются массовым переводом зарубежных песен и их использованием в церквах. И это не столько проблема Майкла Смитта, что он делает такие «шедевры», сколько позиция и политика поставленных Богом служителей в церкви. И я задаю сама себе вопрос: хочет ли Бог, чтобы талант в музыке и пении, дарованный Им тому или иному человеку прошел напрасно, чтобы никто и не узнал, что он у него есть?! Пусть читатель сам ответит на этот вопрос.

София Горбатюк, для ProChurch.info

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей (0)
цитата ответить 14 Фев. 2010 в 01:19 Anyaknopa:

“Гимн «Придите к Младенцу» в его латинском варианте Adeste Fideles стал популярен в католической среде во второй половине 18 века. “.... і так далі.

То може автор гляне трохи обєктивніше на ту “100% істину” яку вона виклала у своїй статті?

 
цитата ответить 15 Фев. 2010 в 10:03 Solo:

to Anyaknopa

поодинокі випадки, які трапляються в “Песнь Возрождении”, скажімо той самий «Придите к Младенцу», навіть не стоять у порівнянні з масовим характером перекладу західних пісень, а потім їхнє використання!!!

 
цитата ответить 15 Фев. 2010 в 11:52 Anyaknopa:

У “Песнях возрождения” переклади пісень - це не поодинокі випадки!!! Ви тільки подивіться. До багатьох пісень звикли, і думаємо, що їх писали наші. Але якщо взяти історію.... Я це кажу не від “фонаря”, справді, важко було знайти українську пісню (то я вже про наші церковні “Пісні Спасенних”.
А потім ще й у мами питала: вона каже, що це повязано з тим, що тоді було важко писати пісні (гоніння і т.д.).

 
цитата ответить 15 Фев. 2010 в 11:54 Anyaknopa:

А ще, може хтось пояснити на рахунок хору?

Чи у світі немає хорів? Можливо хор, так само запозичили зі світу???

Музика буває у різних стилях. І я не розумію, як віруючі можуть говорити про форму, і казати, що це 100% істина. Не знаходячи тому підтверджень у Біблії. А тільки тому: що це робилось віками у церквах.

Хор - це просто стиль музики. Так само як і сучасна музика.

 
цитата ответить 16 Фев. 2010 в 11:02 Solo:

Anyaknopa
Де у вищенаписаному матеріалі написано, що то “100% істина”?... Поняття “100% істина” - це продукт вашої дискусії тут.

В матеріалі лише зазначені проблеми МАСОВОГО перекладу західних пісень та “покидання” церков старшого покоління саме через “групи прославлення”!... На заході, скажімо в США, вже є церкви, де ПРОСЛАВЛЕННЯ стає на перше місце, ніж проповідь СЛОВА БОЖОГО... і це проблема! Адже Слово має бути пріорітетнішим. І потібна ситуація ненароком починає “запроваджуватись” в українських церквах!
“Оказывается, кому-то хочется чего-то нового, кто-то думает, что это ближе к миру, для кого-то хор – это устаревшее прошлое и хочется быть продвинутым.” - здається, автор тут чітко виокремлює чому молодь (починає) ходити саме на богослужіння, де група прославлення. Бо молоді християни ВЖЕ ставлять на переше місце прославлення! Молодь не йде за СЛОВОМ БОЖИМ, а за “модним звучанням прославлення”!

 
цитата ответить 16 Фев. 2010 в 11:53 anya_knopa:

А до хору було ще щось. ЗНаєте, чим мені більше прославлення подобається? У прославленні я беру участь. А коли слухаю хор, то ніби на концерті. Думки одні - да, круто заспівали і т.д. І толку з цього???

Колись і хору не було. І можливо, так само хтось казав, що хор - це зі світу. Просто ви починаєте говорити про форму. А люди з різними смаками, а хтось хоче свій смак видати за незаперечну істину, і сказати, що можна тільки так.

Я думаю, що у Христовій церкві як хор, так і група прославлення має місце. Так само і хор може витіснити проповідь.

Потрібно мати правильні пріоритети! А прославлення, чи хор, це питання часу!

 
цитата ответить 16 Фев. 2010 в 01:04 T:

І що ж, по-вашому, було до хору?

Якби усі брали участь у “прославленні”, як ви, тоді проблем би не було. Але ви одна намагаєтесь змінити загальну думку за власним напрямком.

” А люди з різними смаками, а хтось хоче свій смак видати за незаперечну істину, і сказати, що можна тільки так.” - так це ж саме про вас!!

Група прославлення може мати місце, але не перше, як вам того бажається, перше повинним бути Слово Боже.

 
цитата ответить 16 Фев. 2010 в 01:23 Irena:

однажды один миссионер сказал такую фразу :”проповедь стала результатом грехопадения человека”, я с ним согласна, на небесах не проповедуют, Бог ждет на небесах невесту, которая любит и славит Его и творит Его волю на земле ( т.е. проповедует Евангелие), одно без другого не может быть, но первым есть прославление, почитайте книгу Откровение Иоанна. В последнее время многие ударились в крайности религиозности или в прославление или в проповедь, а ведь для царства нужно и то другое.

 
цитата ответить 02 Мар. 2010 в 12:46 anya_knopa:

шановний(на) Т. Я аж ніяк не бажаю, що група прославлення мала перше місце в церкві. В церкві має бути баланс. Тим більше церква від церкви відрізняється, адже у всіх свої дари, і свої покликання. Мета одна - Спасіння грішників. Методи різні.

А до хору був можливо загальний спів, а може просто - співали по одному.
І ще, аргумент не дуже вагомий, але....Раніше християни не їздили на автомобілях, і велосипедах. а зараз їздять, виходить теж, запозичуємо зі світу?

Музика - це інструмент, яким можна прославити, а можна і щось гіршре робити. Так само як і ніж. Тож не будемо відстоювати свої смаки, і уподобання. А все - таки зупинимось на Дорученні Христа.

 
цитата ответить 04 Мар. 2010 в 02:19 T:

шановний(на) anya_knopa. Ви аж бажаєте, щоби група прославлення мала перше місце в церкві, бо перед цим ви це саме і казали. Не треба писати одне, а потім інше. В церкві на першому місці повинне бути Слово, а не спів.

Раніше християни не отримувати паспорти, а зараз отримують, виходить треба відмовлятись або погоджуватись з цим, тільки через те що ви, наприклад, працюєте у паспортному столі?

Музика - це інструмент, яким можна прославити, а можна і щось гірше робити. Так само як і ніж. Тож не відстоювайте власні смаки, примхи і уподобання, тим більше що у “музичних” церквах тільки це і роблять.

 
цитата ответить 04 Мар. 2010 в 09:26 Anyaknopa:

T. дайте будь ласка ссилочку, або цитату з моїми словами, де я сказала що прославлення має мати перше місце в церкві. Можливо ви мене неправильно зрозуміли.

От ми і дійшли до спільного висновку. В коментах вище казали, що прославлення - це все зі світу. Але насправді ми всім користуємось тим, що зі світу. Чомусь про те все інше забули (навіть ті самі паспорти).

Я не відстоюю прославлення, я і хор люблю, та й співала у ньому, і ще хочу співати.

Я тільки одного не розумію: як люди можуть казати, що хор в церкві допустимий - бо це Боже. А прославлення - ні, бо це світське. Це ж лише форма!

В одній з церков нашого міста недавно відбувся концерт прославлення. Ми брали старі пісні і грали їх для молоді, розповідали про тогочасне християнство, ті пісні мені дуже сподобались, тому що вони мають гарний зміст.

 
цитата ответить 13 Мар. 2010 в 12:37 Автор:

Мені здається, що ви вже вдалися до крайнощів.

 
цитата ответить 14 Мар. 2010 в 07:37 T:

Та знаємо ми ваші “прославлєнія”!

“... на богослужінні не припиняються звуки гучних пісень, які складаються з одного-двох куплетів, рев електрогітар, гуркіт барабанів. На сцені з мікрофонами стоїть кілька молодих людей. Серед них парубок у потертих джинсах та сорочці з розстебнутими рукавами, з великою копицею давно не стриженого темного волосся на голові – це молодіжний пастор (лідер). Кілька дівчаток у дуже коротких спідницях, у пропускаючих світло блузах, з білим, каштановим чи синьо-чорним волоссям, великі кучері якого не досягають плечей. Дуже схоже на те, що їх зовнішній вигляд не Господнє чудо, а швидше людське. Всі вони стоять із задертими догори руками, ніби бажають знайти в повітрі щось втрачене. За їх спиною знаходяться з два десятки молодих людей, які мало чим відрізняються від описаних вище. Зліва від групи «ПРОСЛАВЛЄНІЯ», чи як їх правильніше називати - «посрамлєнія», стоять гітаристи та барабанна установка.
З іншого боку установки закриваючи від захоплення очі, розмахує дерев’яними палицями патлатий парубок, недавно навернений, а тепер другий лідер молоді. Він так швидко рухається, що навіть дуже уважний слухач не може наперед сказати по якій «бочці» чи «каструлі» він зараз гепне «во славу Господа»...”

Ось вам точний опис вашого “посрамлєнія” яки був зроблений ще років з 10 тому, але з тих пір нічого суттєвого не змінилось.

 
цитата ответить 14 Мар. 2010 в 07:54 Anyaknopa:

Якщо ви так думаєте, то ідіть у такі церкви, і провідуйте там євангеліє, скажіть їм, куди вони йдуть. Хватить сидіть у своїй церкві, і гнати на всі інші. займіться ділом: проповідуйте Євангеліє. А хто правильно славив Бога, хто ні, це вже не наша з вами справа, адже славимо Бога, а він розсудить.
ваше право - гнати, чи не гнати на всіх і вся. Брати свої уподобання, і казати - що це лиш можливий спосіб поклоніння Богу.
Згадайте Давида, і як він казав славити Бога, яким звуком, і з якою силою, згадайте, як він славив Бога, коли у його місто принесли

Давайте ділом будемо займатись...

 
цитата ответить 14 Мар. 2010 в 08:18 T:

Та вже більше ніж 10 років кажуть таким церквам про їх положення, але в них така саме гнівна реакція як і у вас, бо мабуть правда очі коле? Ніхто на вас не “гонить”, а вам відверто кажуть правду про ваше положення, але ви досить нервово на це реагуєте, що переконливо свідчить про вашу неправоту. А голова нам дана Господом щоби розсуждати, а не замовчувати реальний стан речей.
У вас окрім Давида немає ніяких виправдань? Невже танці Давида були явищем кожного дня? Чи це було нормою тодішніх богослужінь? Давайте ділом займатись, повикидаємо усі барабани-тарабани та вдягнемось “пристояно святим”. Ми це вже давно зробили, черга за вами...

 
цитата ответить 14 Мар. 2010 в 08:23 Anyaknopa:

Коли я казала займатись ділом: то не мала на увазі матеріальних речей типу одежи. Це взагалі не питання. Я вдягаюсь скромно, і нікого своїм одягом не смущаю. Про церкву, в яку я хожу, ви взагалі нічого не знаєте, а вже наклали на мене клеймо, хіба можна так?

Основна задача - це проповідувати Євангеліє, а не вказувати людям як жити. Щоб побачити як мені жити, для цього в мене є Біблія, з якою я порівнюю своє життя.

 
цитата ответить 14 Мар. 2010 в 09:17 T:

Людям саме треба вказувати на їх помилки, бо вони про своє “посрамлєніе” так досі і нічого не зрозуміли! Може то ви і охайно вдягаєтесь, але інші - ні. І той приклад що я процитував раніше,  говорить про те, що не змінилось за 10-20 років “прославлєнія”, ні духовний стан, ні зовнішній вигляд.

 
цитата ответить 15 Мар. 2010 в 12:36 Alex:

Шановний Т, ви взагалі віруюча людина? Якщо так то в шо саме?
Ви хто пророк,якого Бог послав щоб вказувати на те що вам не подобаєтся? Яке ви маєте право судити інших?

 
цитата ответить 15 Мар. 2010 в 02:23 T:

Шановний Alex, чи обов’язково бути пророком щоби бачити реальний стан речей? Невже у вас зав’язані очі та ви не бачите духовного стану церков із “прославленням” ? Окрім танців, музики та піднятих рук там немає більш нічого...

“Не осуджуй” - це нині популярне лжевчення, яке вигадали харизмати щоби закривати рота усім кому сучасні лже- та вітро-вчення не довподоби.

Чи можна назвати віруючими тих, хто таке “посрамлєніє” впроваджує у церкви?

 
цитата ответить 15 Мар. 2010 в 04:02 Alex:

А шо таке, що ви так “гоните” на прославлення? У нас в общині в прославленні 4-5 виконавців (гітара+синтезатор). І співаємо і танцюємо і руки піднімаємо і хлопаємо. В присутності Духа Святого і не таке будеш “витворяти”. Навіть православні священии сприймають піднесенно!
А ви мабуть на дискотеки ходите, бо той опис який ви даєте ні чим не відрізняється, хіба що про Бога не співають.

Я по іншим церквам не ходжу в мене є моя община. Мені цього хватає.

“Якщо ти маєш щось проти брата, піди і скажи віч-на-віч. Якщо не послухає візьми ще одного, або двох, якщо і тоді не послухає, оголоси на зібранні...”

Прославлення має займати в церкві таке саме місе як і Слово. Яке прославлення - таке і Слово.

“Бог створив все і вся для Слави Своєї!”

“Співати буду Імені Твоєму - Всевишній”...

 

Страница 2 из 4 страниц  < 1 2 3 4 > 

Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Апрель 2024

    П В С Ч П С В
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 1 2 3 4 5